söndag 6 april 2014

Radioamatör och pudelproffs

Har varit på årsmöte för SSA i Eskilstuna. Riks organisationen för svenska radio amatörer. Halva familjen är amatörer och maken sitter i styrelsen. Många glada skratt och kramar blev det. Det var också loppis i Munktellarenan som brukligt varje år.
Många har träffat oss och hundarna under flera år. Många vet att vi har ett gäng pudeldamer med oss i stort sett överallt. Så första frågan till mig är ofta: hur mår pudlarna?
Det är många som med äkta intresse frågar och väntar på svaret. Flera ställer följdfrågor och är ärligt nyfikna på kommande valpar och sommarens utställningar. Men inte alla. De där som aldrig skulle komma på iden att skaffa en "puudel" (sägs med något puffande ljud på p:et och lite nedlåtande ton.) Som nästan alltid påpekar så mycket jobb och besvär det skulle vara att ens ha en "puudel".
Jobb - ja kanske om man tycker det är jobbigt. Besvärligt - ja när någon kräks och det i nybäddad säng. Men då ska man sätta det i paritet med den hobby de utövar. Master som blåser ner och därmed också sönderslagna antenner. Klättrande i träd och på hustak för att anbringa diverse staglinor med tillbehör. Att den radio de just köpt (få bygger sina riggar i dag) inte är tillräcklig utan personen i fråga börjar läsa annonser efter nästa radio redan innan kartongerna är undanplockade för det senaste inköpet. I olika väder köra runt för att få ett bra QTH för test och därmed kunna få några poäng till. Att en hel helg klippa halv-centimeter för halv-centimerer för att få till dipolen som hänger som en konstig tvättlina tvärs gräsmattor och trädgård. Samma människa kan sitta och lyssna på radion där någon ropar "seek you, seek you, seek you test. Svarar på detta och det enda den andra vill ha är din koordinat för din plats. Replikerar och talar om att förbindelsen är 5-9 (Skitbra betyder det på vanlig svenska) hur urusel den än är. Allt för att jaga poäng...
Vi stolta pudelägare möts i alla fall när vi jagar utmärkelser på våra hundar. Och allt det som hundarna ger oss när de väcker en med en blöt nos är svårt att förklara. Men ibland är vädrets gudar inte med oss och det kan kännas väldigt frestande att gå till husbilen för att slå på radion och höra om någon är frestad att köra några QSOn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar